Stampad mandelpotatissoppa med sidfläsk, kantareller och äpple

I Meny vecka 44 2008

Soppa

1 dl hackad knipplök (den vita delen)
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk smör
1 l kycklingbuljong
5 dl tärnad mandelpotatis
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Fräs löken och vitlöken mjuka i smöret. Tillsätt vinägern och låt koka in. Lägg i potatisen och slå på buljongen. Låt koka ca 20 min. Stampa potatisen med slev eller stampare. Spä upp till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.

Garnityr:
2 dl rensade kantareller
2 tunt strimlade äpplen (som tunna tandpetare)
1 dl strimland knipplök (gröna delen)
2 dl tärnat rökt sidfläsk

Stek fläsket knaprigt.Lägg i kantareller och stek på medelvärme tills fettet från fläsket har sugits upp. Blanda i löken och äpple strax innan servering.
Slå soppan i djup tallrik. Bilda ett snyggt torn av garnityren mitt i tallriken.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".