Sillacademins sillatårta

I Many vecka 25 2003
Den skånska Sillacademin, ett antal sillintresserade herrar med Presilldenten Carl Sonesson i spetsen, har många goda recept. Vi lånar här receptet på den frysta tårtan, som är oväntat läcker och fräsch. Den smakar också förträffligt till nykokt färskpotatis. 4-6 port Tid: 25 minuter + 4 timmar i frysen 2 burkar matjessill 1-2 knippor gräslök 6-7 dl vispgrädde 2 tsk grovmalen svartpeppar Tillbehör: pumpernickel el. annat mörkt bröd (ev. glutenfritt bröd) Hacka de avrunna sillfiléerna och gräslöken fint. Spara lite gräslök till garnering. Vispa grädden till hårt skum och blanda ner sill, gräslök och svartpeppar i grädden. Häll upp sillgrädden i en form, ca 1½ liter och frys silltårtan ca 4 timmar. Doppa formen i hett vatten, stjälp upp silltårtan på ett kallt fat, lägg fatet i frysen 30 minuter och strö över hackad gräslök. Servera genast med pumpernickel eller annat mörkt bröd. SKÅNSKA SILLACADEMIEN Skånska sillacademien består av ett stim matglada herrar, som tycker om sill, tycker om att tillreda sill och som tycker om att tala om sill och att bevara och sprida vår sillkultur.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".