Jordärtskocksoppa

I Meny vecka 2 2009

Varje gång jag lagar denna soppa undrar jag varför jag inte gör den oftare.  Den har så len och god smak. Välj så stora jordärtskockor som är enklare att skala.

1 stor gul lök
600 g jordärtskockor
2 stora potatisar
1 msk smör
1 msk olivolja
8 dl vatten
4 msk kalv- eller grönsaksfond
3 dl matlagningsgrädde
salt och nymalen peppar

Garnering och servering:
gräslök
bröd

Skala och skär lök, jordärtskockor och potatis i bitar.  Hetta upp smör och olja i en gryta. Fräs grönsakerna utan att de tar färg.  Tillsätt vattnet och fonden. Låt koka tills jordärtskockorna blivit mjuka.  Kör den slät med en mixerstav eller i en mixer.  Tillsätt grädden och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar. Garnera med gräslök och servera med bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".