Fransk löksoppa

I Meny vecka 2 2009

Löksoppa hör till matlivets billigaste nöjen. Ändå hör just löksoppa till de rätter man lätt glömmer bort mellan varven.

4 port

5 medelstora, gula lökar
ca 3 msk smör, margarin el. olja
ca 1¼ l vatten
(1 buljongtärning)
½ tsk timjan
salt, peppar
4 vita brödskivor
3-4 dl färskriven lagrad ost

Skala löken och skiva den tunt. Fräs den i smör, margarin eller olja i en kastrull. Löken ska inte få färg, bara bli glansig och ”genomskinlig” och det tar tid. Minst 15 minuter (svag värme) om soppan ska bli fyllig och fin. Rör om i löken då och då. Slå på vattnet, salta och lägg eventuellt i en buljongtärning också. Fast det är fusk, i en äkta fransk löksoppa ingår oftast ingen buljong. Krydda dessutom med peppar och lite timjan. Koka soppan under lock ca 25 minuter. Riv under tiden osten, gärna grovt. Man kan ta vilken ost som helst t.ex. Svecia, Herrgård, Grevé eller Emmentahler. Huvudsaken är att osten lagrad. Rosta brödskivorna i brödrosten. Fördela soppan i fyra ugnssäkra skålar (eller i en enda större). Lägg ner en rostad brödskiva i varje skål och toppa med osten. Gratinera soppan i het ugn, 250-275º, tills osten smält och blivit guldgul, 5-10 minuter. Doften när soppan kommer ur ugnen är härlig. Servera soppan med färska baguetter.      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".