Tapenade

1–1½ dl urkärnade oliver, gärna grekiska calamata
4–5 sardellfiléer
1 msk kapris
2 vitlöksklyftor
1 citron, pressad saft
5 msk olivolja
nymalen svartpeppar
2 msk hackad basilika

Hacka oliverna grovt. Lägg allt i en matberedare och kör tills du får en grynig massa. Lägg tapenaden i en tät burk och förvara den i kylen tills den ska ätas. Den håller länge. Godast är att kärna ur oliverna själv, även om det kan vara pilligt, de färdigurkärnade är ofta märkligt smaklösa. Variera genom att blanda svarta och gröna oliver. Tillsätt lite hackad schalottenlök och lite konjak i röran – det blir fint, det!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".