Potatissoppa med svamp, bacon och mejram

I meny vecka 4 2009

500 g mjölig kokande potatis
2 morötter
2 blekselleristjälkar
1 bit purjolök
1 lagerblad
1½ l kött- eller hönsbuljong
1 dl grädde (kan uteslutas)
1 klick smör
½-1 msk finhackad mejram eller libbsticka
ca 100 g svamp efter tycke, gärna trattkantareller, gula kantareller eller
Karl-Johansvamp, ta vad du har
½ pkt bacon
smör och rapsolja

Skala potatisen och morötterna och skär i mindre tärningar. Skölj och strimla purjolöken fint, skär bleksellerin i mindre bitar. Ta fram en rymlig gryta och smält lite smör och rapsolja där i, tillsätt potatisen och fräs det hela några minuter utan det tar färg. Häll på buljongen och lägg ner lagerbladet. Låt det hela småkoka tills potatisen känns mjuk, det tar ca 20 minuter. Fiska upp lagerbladet och 1/3 del av potatis- och grönsaksblandningen. Ta fram en mixerstav och mixa sönder resten i grytan eller använd matberedaren! Häll tillbaka i grytan och tillsätt grädden, låt det bara koka upp, stäng av värmen. Ta nu fram svampen och skär den i skivor eller mindre bitar. Skär baconet i bitar eller strimlor och stek det i lite olja eller smör, tillsätt svampen och stek tills den börjar få lite färg. Blanda ihop det hela med den sparade potatis- och grönsaksblandningen, smaka av med salt och nymalen vitpeppar samt den hackade mejram eller libbsticka. Låt det bli riktigt varmt igen. Ta fram den varma soppan och mixa gärna upp den med mixerstaven, häll upp i tallrikar och lägg ner en klick av potatis- och svampröran i mitten. Här på bilden har jag droppat i lite olja som jag har mixat ner lite bladpersilja och lite, lite vitlök. Detta är en matig och mycket god potatissoppa, man kan förändra smaken helt med vilken ört man använder, tillsätter man basilika, då kan man även ha några soltorkade tomater med i den slutliga röran. Curry är gott att aromatisera potatismixet med, använd då gärna lite sönderbankad citrongräs, och färsk ingefära i potatiskoket samt toppa med kokosgrädde och använd ett fräst äpple med i den frästa röran. Vill man ha en alldeles grön potatissoppa, ja då mixar man med några förvällda spenatblad och förvälld ramslök, ruccola eller den nyttiga portulaken. Så ni ser, en soppa många idéer det är bara att välja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".