Köttfärssoppa med risnudlar och asiatisk pesto

I Meny vecka 4 2009

3 vitlöksklyftor, finhackade
2 schalottenlökar, finhackade
1 röd spansk peppar, urkärnad och finhackad
1 msk neutral rapsolja
2 msk riven färsk ingefära
2 Kaffirlimeblad
200 g fläskfärs
3 citrongräs
1,2 liter kraftig hönsbuljong
2 tsk noc mam (thailändsk fisksås)
1 msk limesaft + 1 tsk fint rivet limeskal
100 g risnudlar
1 morot, strimlad
100 g minitatchoy eller minispenat
salt

Toppa soppan med färska asiatiska örter som asiatisk mynta, sweet basilika, koriander och sisho-skott.

Fräs finhackad vitlök, schalottenlök och pepparfrukt i olja i en gryta. Tillsätt ingefära och limeblad, fräs en stund tills det börjar lukta gott. Tillsätt fläskfärsen och finfördela den med en ballongvisp. Bryn alltsammans lite lätt. Banka sönder citrongräset, lägg det i grytan och häll på buljongen. Låt småkoka i ca 5 minuter. Lyft grytan från värmen, sätt på locket och låt dra i 10 minuter. Lyft bort citrongräset från soppan, smaka av med fisksås, rivet skal och saft från lime och lite socker eller sweet chilisås. Lägg ner risnudlar och finstrimlad morot. Låt soppan sjuda tills nudlarna är klara, det på några minuter. Lägg ner tatchoy eller spenat, låt det koka upp. Nu är soppan klar. Toppa soppan med asiatiska örter och gärna lite hackad björnrot. Servera den med en klick asiatisk pesto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".