Asiatisk pesto

I Meny vecka 4 2009

Denna pesto är underbar i all asiatisk matlagning, härlig i en Thainudelsallad. Förvara peston i en burk med lock i kylen, där håller den sig fräsch i ungefär en vecka.  Det går också bra att frysa peston.

30 g spenatblad
20 g bladpersilja
20 g Thaibasilika (eller grön basilika)
20 g färsk koriander
1 msk riven vitlök
1 msk riven ingefära
skal från 1 limefrukt + 1 msk saft
1 grön chilifrukt, urkärnad
1 hackat citrongräs, bara den ljusa nederdelen
30 g rostade macadamia- eller cashewnötter, hackade
1 dl solrosolja
3 msk olivolja
salt
sweet chilisås

Lägg alla ingredienser utom olja, salt och sweet chilisås i en mixer eller matberedare och kör sakta igång maskinen. Tillsätt oljan i en tunn stråle. Mixa till det blivit en pesto, smaka av med salt och sweet chilisås. Kör inte peston för länge. Det är fint med en grövre pesto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".