Krämig laxsoppa

I Meny vecka 4 2009

600 g laxfilé
4 schalottenlökar + 1 vitlöksklyfta
2 persiljerötter 
1 li vatten
4 msk flytande fisk- eller kycklingfond
3 dl vitt vin
1 kruka persilja
½ kruka basilika
1 kruka dill
smör att fräsa med
salt och peppar
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Att smaka av med:
Tabasco, citronsaft och skal eller vinäger

Skala och hacka lök och vitlök. Skala persiljeroten och skär i bitar. Hacka persilja, basilika och dill. Fräs lök och vitlök mjuk i matfett i en stor kastrull några minuter utan att det tar färg. Tillsätt vatten + fond, vin, persiljerot och hälften av basilika och persilja, salta och peppra. Låt småkoka i cirka 15-20 minuter. Passera soppan genom en finmaskig sil och smaka av, gärna med ett stänk tabasco och några droppar citronsaft eller vinäger. Häll tillbaka spadet i kastrullen och sänk till låg värme. Vispa ner äggulor och grädde. Rensa och skär laxen i mindre tärningar och lägg de i kastrullen. Låt sjuda upp och drar sedan av, låt det inte koka. Sätt grytan med locket på en skärbräda i ca 5 minuter. Tillsätt dill, resterande persilja, basilika och servera. Snabbfräst färsk spenat, t.ex. babyspenat är gott i den här soppan. Vill man ha det ännu matigare, så kan man ha lite potatistärningar med och ev. några soltorkade tomater. Jag brukar droppa lite citronolja över eller bara några rasp av citronskal, det gör soppan så frisk och fräsch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".