Rökt kyckling med rabarbersås

I Meny vecka 4 2009

Rabarber har en kraftig syra som gör den användbar även i den salta matlagningen. Här få den ge fräschör åt kycklingfiléer smaksatta med örter och honung. Såsen kan även göras på krusbär.

4 helport el. 12 munsbitar

4 kycklingfiléer (gärna majskyckling)

Marinad:
1 dl flytande honung
1 tsk rödvinsvinäger
1 msk salt
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 msk finhackad färsk mejram

Sås:
1½ stjälk rabarber
1 schalottenlök
1 msk smör
3 dl grädde
½ hönsbuljongtärning
kajennpeppar
salt efter smak

Skölj kycklingfiléerna och lägg dem i en skål. Blanda honung, vinäger, salt och kryddörter. Vänd kycklingen i blandningen så att allting blandas jämnt. Låt stå någon timme i kylskåp. Börja med såsen. Skala rabarbern och skiva den tunt. Finhacka schalottenlöken och fräs den i smör tills den blir mjuk och genomskinlig. Häll på grädden och lägg i rabarbern och den halva buljongtärningen. Låt sjuda utan lock under omrörning tills såsen börjar tjockna. Ställ åt sidan. Rök kycklingfiléerna i en röklåda. Kontrollera att de är färdiga genom att skära ett snitt i dem. Köttet ska vara vitt och inte genomskinligt. Värm såsen. Smaka av med kajennpeppar och ev. mer salt. Servera kyckling och sås med kokt färskpotatis. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".