Älgentrecôte med rostade rotfrukter och rödvinssås med svartvinbärssmak

I Meny vecka 5 2009

4 port

4 älgentrecôte (vanlig entrecôte går utmärkt)
160 g/port för de små
200 g/port för de stora

Hetta upp en grillpanna och om sådan saknas en vanlig stekpanna. Om grillpanna används gnid endast in köttet i lite matolja, om stekpanna används klicka gärna ner lite smör före stekning tillsammans med lite olja. Grilla eller stek köttet ca 3 minuter på varje sida tills stekköttsaften tränger fram. Låt gärna köttet vila lite medan du plockar fram rotfrukterna.  
 

Rödvinssåsen:
3 dl vatten
1 dl rödvin från bordet
lite flytande kalvfond, om detta saknas
1 buljongtärning

Rör ner en rejäl klick med svartvinbärsgelé. Låt reducera och koka ner. Red av med lite maizena. Låt med fördel en kvist med färsk rosmarin koka med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".