Vitlökspanerad kolja eller sej med pepparrotskryddat potatismos

Agneta Falk
Menys gästkock november 2002

6 hg kolja- eller sejfilé
1 dl rivebröd
1 dl flagad vitlök (finns i orientaliska mataffärer) eller ca 4 finhackade vitlöksklyftor
1 ägg
vetemjöl till panering nymald svartpeppar salt

Börja med att salta fiskfilén försiktigt. Lägg den sedan i kylskåpet i en förseglad plastpåse i ca 1 timme. Krossa vitlöksflagorna något med handen. Blanda rivebrödet med vitlöksflagorna eller de hackade vitlöksklyftorna, salt och peppar. Häll vetemjölet på en flat tallrik och vispa upp ägget i en djup tallrik.

Vänd fiskfiléerna först i vetemjölet, sedan i det uppvispade ägget och därefter i rivebrödesblandningen. Stek de panerade fiskfiléerna i smör eller margarin på måttlig värme i tre till fyra minuter på varje sida. Så till det pepparrotskryddade potatismoset: 0,7 kg mandelpotatis (eller annan mospotatis) 1½ dl nyriven pepparrot 2 teskedar ljus fransk senap (t.ex. dijonsenap) 3 matskedar smör 2½ - 3 dl standardmjölk salt nymald svartpeppar 2 matskedar hackad persilja Koka den skalade potatisen i saltat vatten. Riv den färska pepparroten. Mosa sönder potatisen med en gaffel tillsammans med smöret och den uppvärmda mjölken.

Låt gärna moset vara lite ’bitigt’, d.v.s. all potatis är inte helt söndermosad. Blanda i resten av ingredienserna utom den hackade persiljan, som strös över potatismoset omedelbart före serverandet. Servera gärna med en god grönsak eller spenatsallad.