Agneta Falk

Rödbetssoppa

Agneta Falk
Menys gästkock november 2002

Själva grunden till soppan:
7 hg rödbetor
8 dl hönsbuljong
8 - 10 matskedar kycklingfond (Bongs på flaska) som smakförstärkare
4 matskedar god balsamvinäger
Tabasco
1 tesked socker
Några varv med svartpepparkvarnen

Att lägga i soppan:
1 paket (140 gram) skivad bacon
1 knippa storbladig persilja
6 matskedar cremè fraiche
3 cm färsk pepparrot

Tvätta rödbetorna och koka dem i vatten i 40 minuter. Var noga med att vattnet helt täcker rödbetorna. Skölj sedan de färdigkokta rödbetorna i kallt vatten och skala dem. Medan rödbetorna kokar gör du följande: Skär eller klipp den skivade baconen i ½ cm breda remsor och knaperstek dem sedan i en stekpanna. Häll upp det knaperstekta baconet på ett tredubbelt hushållspapper, så att fettet sugs upp. Riv pepparroten, blanda den med cremè fraiche och smaksätt med salt och nymald svartpeppar. Hacka persiljan. Dela rödbetorna i bitar, så att de går ner i en mixer. Kör mixern under tillsättande av hönsbuljongen tills en slät blandning uppstår. Tillsätt övriga grundingredienser. Häll nu den heta soppan i väl uppvärmda sopptallrikar. Lägg i en rejäl sked av den pepparrots- kryddade cremè fraichen och strö sedan över med den avrunna baconen och den hackade persiljan. Njut!! P.S. Denna utsökta soppa kan med fördel göras en till två dagar före serverandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".