Agneta Falk

En förträfflig julaglögg

Agneta Falk
Menys gästkock november 2002

3½ dl okryddat brännvin
3½ dl billigt portvin
1,6 dl vatten
1½ hg toppsocker, motsvarar 2 dl bitsocker (obs! använd ej snabbitsocker)
1 kryddmått kardemummakärnor
10 hela nejlikor
1 rejäl bit kanelstång
1½ pomeransskal
2 matskedar russin
Vattnet, nejlikor, kanel, kardemumma, pomeransskalet och russinen kokas upp i en väl tilltagen gryta. Grytan dras av spisen. Viktigt är att ha köksfläkten avstängd.

Brännvinet och portvinet slås i grytan. Tag en sil helt i metall och lägg sockerbitarna i silen. Lägg silen med sockret så, att man med en såssked eller annan slev kan ösa vätskan över sockret så att den rinner tillbaka i grytan. Grytan måste alltså vara väl tilltagen. Ös nu lite av vätskan över sockret. Sätt sedan grytan på den heta spisplattan igen. När det börjar ryka från vätskan tänder man på, så att glöggen brinner med en vacker låga. Dra grytan från spisplattan. Så öser man flitigt den brinnande glöggen över sockret, som då smälter och karamelliseras. Det hela ska gå relativt snabbt (det är ju spriten som brinner), men utpräglad brådska ska man akta sig för (stressvarning!).

Allt bör ske under lugn och med den vördnad, som tillkommer gamla julseder. När ca 2/3 av sockret har smält ner stjälper man resten i grytan. Grytlocket läggs på och då slocknar elden. Låt stå och dra i 10 minuter. Sila sedan glöggen och servera den het. Russin och skållad mandel serveras till denna uppskattade dryck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista