Sven-Åke Larsson och Åsa Söderberg

Sotare

Sven-Åke Larsson och Åsa Söderberg
Menys gästkockar januari 2003

1-1½ kg hel strömming
½ dl fint salt
50 g smör dill salt och peppar några droppar citron.

Rensa strömmingen, eller som vi säger som kommer från Hälsingland; gila strömmingen. Bort med huvud och innanmäte men ryggbenet skall vara kvar. Skölj och torka strömmingen. Hetta upp en gjutjärnspanna rejält, strö i salt i pannan lika tätt som sand på ett sandpapper. Sätt på köksfläkten på högsta läget och lägg i strömmingarna. Stek dem tills de har fått ordentlig färg mörkt brun till svart. När strömmingsstjärten lättar från pannan är dom klara att vändas. Sedan likadant på andra sidan. Serveras med kokt skalpotatis och dillsmör, knäckebröd och en god ost, gärna öl och en snaps till.

Dillsmör: rumstempererat smör, hackad dill, salt och peppar och några droppar citron saft blandas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".