Gravlaxpaj med timjan och libbsticksås

Reed Alveheim
Sommargästkocken 2003

Paj:
3 dl vetemjöl
150 g osaltat smör
4 msk kallt vatten
350 g gravad lax Smula smöret och mjölet, häll i vattnet och knåda till kladdig deg.
Låt vila i kyl minst 1 timme.
Kavla degen på mjölat bord till ca 2 mm tjocklek.
Klä en pajform (30 cm), gärna löstagbar botten, med degen. Lägg i aluminiumfolie och häll över 1 pkt gula ärtor, så att degen hålls nertryckt.
Baka i 200º ca 35-40 minuter.

Fyllning:
350 g lök
100 g hårdost
4 ägg
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
Skala och skiva löken. Koka upp i vatten eller sautera i het panna någon minut med lite olja. Blanda ner i en bunke med laxen, skuren i cm bitar, riven ost, ägg grädde, salt och peppar. Lyft ur folie och ärtor från det förgräddade skalet. Sprid ut fyllningen jämnt och baka av i 200º ca 45 minuter.

Timjan- och libbsticksås:
3 dl gräddfil
1 msk hackad timjan
1 msk hackad libbsticka
2 tsk dilonsenap
1 krm salt
3 knyck på vitpepparkvarnen
Blanda alla ingredienserna och låt såsen stå kallt i några timmar, för smakens skull, eller gör den dagen innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista