Halstrad gös med smörkokt färskpotatis

Reed Alveheim
Sommargästkock 2003

600 g färsk potatis
½ l vatten
100 g smör
2 tsk salt
3 knyck på vitpepparkvarnen
1 dl hackade nötter (valfritt)

Tvätta potatisen och skär den i ½ cm tjocka skivor. Lägg i en gryta, slå på vatten, lägg i smör, salt och peppar. Koka under lock i 10 minuter, dra åt sidan och blanda i örterna. Låt potatisen stå med örterna i 5 minuter och servera den ljummen till fisken. 600 g gösfilé med skinn (fjällad) Salta och peppra filéerna på båda sidor. Fukta en het stekpanna med lite olja och halstra filéen ca 1 minut på varje sida, eller stryk lite olja på filéerna och lägg på grillen. Hacka en knippe dill och riv skalet av en ½ citron. Blanda ned ½ dl olja och 1 msk vit vinäger. Lägg lite av blandningen över varje filé. Servera med den ljumma potatisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".