Citrusmarinerat sidfläsk med spetskålsallad

Reed Alveheim
Sommargästkocken 2003

Fyra portioner:
800 g rimmat sidfläsk i bit
2 vitlöksklyftor
Lägg fläsket i en gryta och täck med vatten. Skär vitlöken i bitar, lägg i och låt koka 1 timme.
Marinad:
1 apelsin
1 citron
2 lime
3 msk honung
1 msk kikkoman soja
1 msk HP sauce
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
Riv skalet och pressa saften ur en citron, lime och apelsin. Riv vitlöksklyftorna och blanda alla ingredienserna i en skål. Dra bort svålen på fläsket och skär i cm tjocka skivor. Lägg ner skivorna i marinaden och låt stå över natten.
Spetskålssallad:
300 g spetskål (eller färsk vitkål)
1 dl grovskuren koriander (färsk)
2 krm salt
1 msk citronolja
4 knyck på vitpepparkvarnen
250 g kesella
Strimla spetskålen tunt. Blanda med övriga ingredienser och låt stå kallt i någon timme så att koriandern hinner sätta smak. Ta upp fläsket ur marinaden och stek någon minut på varje sida på medelstark värme. Ska fläsket grillas bör grillgallret sitta högt upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".