Grappakryddad nyponsoppa med mandelkex

Reed Alveheim
Sommargästkock 2003

Soppa:
3 dl torkade nypon
1 dl apelsinjuice (drickfärdig)
6 dl vatten
2 dl grappa
Blötlägg nyponen i vattnet och juicen över natten. Mixa nyponen och sila genom finmaskig sil. Koka upp med sockret och smaksätt med grappan. Servera soppan ljummen eller varm. Kex:
100 g vetemjöl
100 g florsocker
100 g smält smör
100 g ägg (2 små ägg)
50 g flagad mandel
Blanda alla ingredienserna till en slät smet. Bred ut små kex på bakplåtspapper (ca 1 mm tjocka). Strö över flagad mandel och grädda i ugn på 160º tills de är lätt ljusbruna. Servera till soppan och med lite glass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".