Sötpotatissoppa med auberginetimbal

Stefan Holmström, Mahults Herrgård
Menys gästkock april 2003

6 port ioner soppa:
2 sötpotatisar (röda)
1½ l kycklingfond
1 dl vitt vin
3 dl grädde
2 schalottenlök
(1 tsk tryffelolja)
100 g osaltat smör
salt och vitpeppar
Skala sötpotatis och schalottenlök. Skär dem i cm - stora bitar och koka dem i vitvinet, kycklingbuljong och grädde. När rotfrukterna känns mjuka mixas allt till en slät puré och tillsätt lite smör under tiden. Vill man servera soppan kall, mixa den med några isbitar. Sila upp i en kastrull, tillsätt ev. mer kycklingbuljong till en önskad konsistens (något tjockare än soppa). Smaka av med salt och vitpeppar. Auberginetimbal: Skala auberginen, rödlöken och skär dem i strimlor. Skär också kycklingbröstet i liknande strimlor. Bryn kycklingstrimlorna i olivoljan någon minut, tillsätt auberginen, rödlöken, tomaterna och pressa i vitlöksklyftorna. Häll upp allt i en nätsil och låt det rinna av en liten stund. Forma med hjälp av en ring eller form en timbal och ställ den mitt på tallriken. Häll på soppan och ringla lite av olivoljan från stekningen runt omkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".