Rådjurskalops med syltade kantareller

Gästkock Henrik Norström
I Meny 2003

4 portioner:
800 g rådjursbog, putsad
2 liter viltfond
2 morötter, skalade
1 gul lök, skalad
lagerblad kryddpeppar salt och peppar
100 g kantareller, ansade
4 dl vatten
1½ dl vitvinsvinäger
1 dl socker
½ kanelstång
1 lagerblad timjan
Skär köttet i 3 cm stora bitar. Bryn köttet i en stekpanna så att alla bitar får färg runt om. Lägg köttet i en kastrull. Skär slantar av morötterna och skiva löken. Stek grönsakerna i en panna och häll dem i kastrullen. Slå på fonden och låt grytan koka upp, skumma ytan och lägg i kryddorna. Låt grytan koka försiktigt i ca 2 timmar (tills köttet blir mört). Lyft köttet och grönsakerna. Red såsen något med maizenamjöl. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka köttet och grönsakerna i såsen. Gör gärna grytan dagen innan den serveras Koka upp ingredienserna till lagen. Förväll kantarellerna och lyft dem i iskallt vatten. Lyft kantarellerna ur vattnet på ett papper så att dem kan rinna av något. Slå den kokande lagen över kantarellerna. Låt stå kallt ett par dygn innan servering. Servera kokt potatis eller puré till grytan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".