Karl-Johansoppa, duxelle och körvel

Gästkock Henrik Norström
I Meny 2003

4 portioner:
100 g Karl-Johan svamp, ansad och skivad
100 g champinjoner, ansad och skivad
1 dl portvin
1 liter kyckling buljong
3 dl grädde
2 schalottenlökar
salt och peppar körvel
smör citronjuice
Finhacka schalottenlöken, fräs den i kastrull utan att den tar färg. Lägg i svampen och fräs tills vätskan försvunnit. Lyft upp en fjärdedel av svampen. Slå på portvin, buljong och grädde i kastrullen. Låt koka i ca 30 min. Ta kastrullen åt sidan och låt stå i ca en timme. Smaka av med salt och peppar och lite citronjuice. Sila genom finmaskig sil. Finhacka svamphacket som ni lyfte åt sidan och smaka av med salt och peppar. Vid servering: Värm svamphacket med lite smör och koka upp soppan. Skeda svampduxellen i djup tallrik och lägg på lite körvel. Skumma upp soppan med hjälp av en stavmixer. Servera soppan ur kanna vid bordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".