Karamelliserade äpplen med vaniljparfait

Gästkock Henrik Norström
I Meny 2003

6 portioner:
3 äpplen (Royal Gala)
100 g socker
100 g smör
2 msk citronjuice
Parfait:
200 g socker
2 dl vatten
3 äggvitor
1½ dl crème fraiche
1½ dl grädde
½ vaniljstång
Koka socker och vatten till en temperatur på 117. Häll sockret i en jämn stråle över äggvitan (som vispats i 30 sekunder) under vispning. Vispa marängen kall. Skrapa ur vaniljstången med en sked. Vispa grädde, vaniljkärnor och crème fraiche, till fast konsistens. Blanda marängen och gräddvispet med hjälp av en slev. Frys parfaiten omgående i portionsformar eller i terrinform. ( parfaiten är mjuk direkt från frysen) Skala äpplena och tag ut kärnhuset, skär varje halva i 4 klyftor. Smält sockret till gyllenbrunfärg, lägg i smör, citron och äpplen. Koka äpplena mjuka. Servera äpplena med parfaiten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista