Orientalisk skaldjurssoppa

Magnus Lindström
Menys gästkock mars 2003

4 portioner:
2 schalottenlök, skalad
½ vitlök, skalad
1 morot, skalad
10 g ingefära, skalad
4 msk matolja
500 g hummerskal eller kräftor, räkor
2 msk tomatpuré
1/3 paket saffran
6 dl vatten
2 dl vittvin
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 stång citrongräs
1½ dl grädde
1/3 röd chili
Finhacka grönsakerna och fräs i en stor het kastrull utan att få färg. Tillsätt tomatpuré, saffran, kryddor, vin och vatten. Låt sjuda i 30 minuter. Sila av buljongen och reducera tills 5 dl återstår. Slå i grädden och koka till god smak. Banka citrongräset med handtaget på kniven, finhacka ingefära och chili. Låt ligga och dra i soppan över natten. Smaksätt med salt och peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".