Sallad av färskpotatis, matjessill och libsticka med grillad marinerad fläskkarré samt gräslökspesto

Linus Persson, Karlaby Kro Österlen
Recept i Meny 2004

6 portioner

Potatissallad:

1½ kg färsk potatis
3 hela matjessillfiléer
6 dl gräddfil
2 msk finhackad libsticka
1 dl majonnäs
finrivet skal av 2 citroner
salt och peppar

Skrubba potatisen skölj den, koka den i rikligt saltat vatten och låt den sedan svalna av i kylen. Häll upp gräddfilen i ett kaffefilter som placeras i en sil, låt detta rinna av under natten. Skär ner potatisen i önskad storlek, skiva matjessillen i strimlor och blanda ihop samtliga ingredienser smaka av med salt och peppar

Karré och marinad:

6 port
1,2 kg fläskkarré
1 dl matjessillspad
1½ msk curry
2 tsk malen svartpeppar
1 dl söt soja
½ dl rapsolja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk finhackad timjan

Blanda ihop samtliga ingredienser och häll detta i en påse. Skiva karrén i sex skivor och lägg dem i påsen med marinad. Sug ut luften ur påsen, lägg in i kylen 4-5 timmar. Sedan är det bara att grilla

Gräslöks pesto:

6 port
½ dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
1 vitlöksklyfta
1½dl olivolja
½ dl pinjenötter
4 msk finriven parmesanost

Mixa samtliga ingredienser till en slät puré, blanda i den fin rivna parmesanosten, smaka av med salt och peppar. Peston ska göras dagen innan så den får stå och mogna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista