Tomat på två sätt

Gästkock Niklas Ekstedt, maj 2004

4 portioner

Tomatsnö:
4 dl tomatvatten
1 dl mineralvatten

Tomatvatten:
2 kg övermogna kvisttomater
1 gurka
1 msk socker
1 msk salt 

Mixa tomat och gurka med socker och salt i en blender till en lös soppa. Låt massa rinna av i en saftsilduk i kylen i 1 dygn tills allt ”vatten” samlats i bunken under. Blanda ihop och frys ner ingredienserna till tomatsnön i en Pacojet. Kör allt 2 gånger före servering. Mixa ingredienserna till granitén. Smaksätt. Frys i en form. Skrapa upp kristaller till servering. Koka upp ingredienserna till curryskummet. Skumma med stavmixer före servering.

Tomatgranité:
4 mogna bifftomater
1 dl sockerlag
1½ dl vitt vin
1 liten kvist rosmarin
1 tsk hel bockhornsklöver
salt och peppar 

Curryskum:
3 dl tomatvatten
½ dl lättmjölk
2 msk currysmör
Currysmör 500 g:
500 g osaltat smör
2 msk curry
½ msk gurkmeja
2 tsk stött bockhornsklöver
1 vitlöksklyfta
1 äpple
1 schalottenlök
salt

Rosta kryddor, lök och äpple i lite av smöret. Tillsätt resterande smör och kör i en matberedare till en slät massa. Passera genom sikt och häll upp i en burk med lock. Ställ in i kyl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".