Bondbönsoppa med pata negra och myntolja

Gästkock Niklas Ekstedt, maj 2004

4 portioner
200 g plockade bondbönor
4 dl kycklingbuljong
½ dl sött vitt vin
1 dl plockad persilja
1 grovt krossad vitlöksklyfta
1 finhackad schalottenlök
½ tsk röd chili
1 msk olivolja
100 g finhackad pata negraskinka
3 dl mjölk
2 dl grädde
½ msk citronjuice
2 gelatinblad
2 dl blancherade pepparmyntablad
3 dl olivolja
salt 

Fräs lök, chili och bönor i olivolja utan att de tar färg. Slå på det söta vinet och låt det koka in nästan helt. Tillsätt buljongen och koka långsamt i 20 minuter. Mixa med persilja och smaksätt. Håll varmt. Koka upp grädde, mjölk, och skinka. Låt stå och dra i 30 minuter. Blötlägg gelatinet i lite kallt vatten. Sila av gräddmjölken och smält ut gelatinbladen i den. Smaksätt med citron. Häll upp vätskan i en sifon och ladda med 2 gaspatroner. Värm upp olivoljan till 70º och mixa med myntan i ca 3 minuter tills oljan blir grön. Avsluta med en nypa salt. Låt oljan silas genom kaffefilter (gärna över natten) för servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista