Rökt sik med färskost och syrad kål

Gästkock Sebastian Karlsson, april 2004
Medeltida Meny

1 sik, ca 500 g
1 dl salt
1 l vatten
1 l filmjölk
ängssyra
citronsaft från en citron
1 kvarts vitkålshuvud
1 msk honung
2 msk äppelcidervinäger
kummin
salt och peppar

Gör en 10 procentig rimningslag, d.v.s. 1 dl salt till 1 l vatten.
Lägg filéerna i lagen ca 30 minuter. Rök dem sedan ca 6 minuter i en aburök. Koka ett oöppnat filmjölkspaket i vatten ca 45 minuter eller kör paketet i diskmaskinen motsvarande tid. Sila av vasslen genom silduk och smaksätt ”osten” med salt, peppar, citronsaft och gärna lite ängssyra. Strimla kålen fint och fräs den i lite smör. Tillsätt en msk honung och lite äppelcidervinäger. Smaksätt med salt, peppar och kummin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista