Friterad abborrfilé med ljummen färskpotatissallad och dillaioli

Gästkockar Anders och Thomas Lindevall
I Meny 2005

4 abborrfilé á ca 160 g                               
1 dl vetemöl                            
1 dl ströbröd                            
2 ägg                                        
ca 20 färskpotatis                    
1 ask färsk bladspenat             
3 knipplök                                 
½ pkt sockerärtor      
2 msk olivolja                                             
1 liter rapsolja
1½ dl majonnäs          
1½ dl dill                                         
1 citron                                                          
salt och peppar


Skär bort alla ben från filén. Vänd i vetemjöl, därefter uppvispat ägg och slutligen i ströbrödet. Koka potatisen i rikligt med salt och dillstjälkar. Häll av och låt stå under lock. Dela potatisen, strimla sockerärtorna, skiva lök och plocka rent spenaten. Vispa samman olivolja, citronsaft, salt och peppar. Slå över den ljumna potatissalladen, vänd runt och låt stå. Hacka dillen och blanda samman med majonnäsen. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Värm rapsoljan för fritering, i en kastrull. Fritera försiktigt abborrfiléerna tills dom blir gyllenbruna. Salta när dom är nyfriterade. Lägg upp fisken på potatissalladen och servera med dillmajonnäs och en citronklyfta.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista