Potatis som risotto

I Meny vecka 7 2009

4 port

1 finhackad vitlöksklyfta
½ finhackad gul lök
1 msk smör
1 msk olivolja, extra virgin
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
5-6 potatisar av mjölig sort
½ tärning kalvbuljong eller
hönsbuljong
svartpeppar ur kvarn
1 dl riven sveciaost eller
pecorino- eller parmesanost
ev. lite salt

Den här rätten lagas helt enkelt som en italiensk risotto men med potatis istället för ris. Fräs vitlök och lök försiktigt i smör och olivolja tills hacket blir genomskinligt men inte brynt. Häll på vitt vin och låt koka utan lock tills bara en bottenskyla återstår. Häll i grädden med buljongtärningen och låt koka ner till ungefär hälften. Skala under tiden potatisarna och skär dem i centimetertjocka bitar. Lägg dem i såsen och låt sjuda under ständig omrörning. Peppra. Tag av kastrullen från värmen när potatisbitarna mjuknat. Tillsätt osten och rör om så att den smälter. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt. Koka inte upp såsen igen: den grynar sig om den får koka.

Jens Linder, Det glömda köket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".