Persiljesoppa med fänkålsfräs

Gästkockar Peter Harrysson och Stefan Holmström
I Meny 2005

100 g plockade persiljeblad
3 fänkålsstånd
1 purjolök
1 potatis
1½ l god grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
olivolja till smaksättning
salt och nymalen vitpeppar 

Persilja, denna ytterst användbara växt, går till allt som här till soppa! Börja med att rensa och skölja fänkålen och purjolöken. Skär den vita delen på purjon i bitar och lägg dem i en stor gryta. Strimla fänkålen fint och lägg kanter och stänglar i grytan. Skär potatisen i små bitar, lägg dem i grytan, slå på buljongen och koka tills potatisen är mjuk. Riv ner vitlöken i grytan, slå allt i en mixer och lägg i persiljebladen. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Strimla en bit av det gröna på purjolöken och fräs det tillsammans med den strimlade fänkålen i lite av olivoljan. Servera fräset i soppan eller vid sidan om. Vid servering, ringla lite olivolja på toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".