Luis bönsallad

Gästkock Katarina Nordgren
I Meny 2005
Vegetariskt Mat från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal

2 dl kokta elefantbönor
2 dl kokta kidneybönor
1 dl röda linser
1 dl finhackad persilja och/eller
koriander
1 msk finhackad färsk citronmeliss
1 tsk finhackad röd chili
3 finhackade vitlöksklyftor
3-4 cm purjolök, finhackad

Dressing:
2 msk soja
1 msk riven färsk ingefära
saften av 1 lime
2 dl olivolja
1 krm paprikapulver
1 tsk honung
1 dl grönsaksbuljong
½ tsk grovmalen svartpeppar

Bönor är proteinrik mat som är bra att äta varje dag. Salladen håller sig i kylen i flera dagar. Den är ett bra tillbehör till olika varmrätter. Om du använder torkade bönor, blötlägg och koka dem enligt anvisningen på förpackningen. Numera kan man ofta hitta bönor på burk och då är det bara att skölja av och använda dem direkt. De röda linserna läggs i kokande vatten, därefter tas de av värmen och får stå i ca 7 minuter. De behöver inte blötläggas i förväg. Blanda de kokta bönorna och linserna med persilja och/eller koriander, citronmeliss, chili (utan kärnor), vitlök och purjolök. Kör helst samtliga ingredienser till dressingen i mixer eller blanda väl. Häll dressingen över bönorna och rör om försiktigt. Låt salladen stå och dra i kylskåpet i minst en timmes före servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".