Husvagnsmeny

Sommargästkockarna
Sören Olsson och Anders Jacobsson

När Sunes föräldrar var nygifta för hundra år sedan firade de smekmånad i en husvagn. De åt stekt lök med lök och pommes frites. Varje dag. Sen fick båda magsår. Här är en husvagnsmiddag som är snäll mot magen.

Först av allt: Förbered grillen enligt anvisningarna på brikettpåsen.


Prillig och dillig sommarlax:
4 port
800 g varmrökt lax
massor av dill
Befria laxen från skinn och ben. Fördela köttet på fyra aluminiumfolieark med massor av klippt dill över. Vik ihop folien till små paket. Lägg dem direkt i glöden eller på ett galler över glödbädden. Låt dem ligga 5 minuter. Servera med kokt färskpotatis, kryddgrönt smör och grönsallad. 

Kryddgrönt smör:
50 g smör
½ dl finklippt dill, gräslök
och persilja
salt
peppar 

Klipp dill, gräslök och persilja fint. Rör smöret smidigt. Lägg i det kryddgröna. Krydda med salt och nymalen peppar. Lägg en klick kryddsmör på laxen i foliepaketet före serveringen.  

Annas ananas:
4-6 port
1 burk ananas i skivor
Grillolja:
2 msk brun farin
2 msk olja 

Öppna burken med ananas. Låt spadet rinna av. Häll farin och olja i en djup tallrik. Blanda. Vänd ananasskivorna i oljan. Lägg skivorna på ett galler över glöden. Grilla tills ytan blir lätt glansig. Ät glass eller vispad grädde till.  

Black bananas - svarta bananer:
1 banan per person 

Lägg oskalade bananer direkt på grillgallret. Grilla tills skalet blivit nästan svart och börjar spricka lätt. Servera bananerna heta med iskall vispad grädde. Glass är också gott till.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".