Gös stekt på skinnsidan med äpple, jordärtskocka och kallpressad rapsoljedressing

Stefan Eriksson, årets kock 2005, gästkock i Meny

4 port

4 gösfilé á 150 g, fjällad och benfri
2 msk kallpressad rapsolja
1 stort äpple, t.ex. Ingrid Marie
½ kg jordärtskocka
2 schalottenlökar
5 kvistar backtimjan
20 g smör, ekologiskt
2 äggulor
1 tsk Dijon senap
2 dl kallpressad rapsolja
1 tsk citronsaft
havssalt
nymald svartpeppar 

Skala jordärtskockorna och äpple och skär i 1x1 cm bitar. Finhacka löken och fräs i smör, tillsätt skockorna, äpple, salt och peppar. Lägg på lock och låt stå på väldigt svag värme tills skockorna är mjuka. Tillsätt eventuellt lite vatten om det kokar torrt. Plocka timjanbladet och vänd i, smaka av med salt och peppar. Mixa äggula och senap med citronsaften och droppa i rapsoljan lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Krydda gösen med salt och peppar, stek på skinnsidan i en teflonpanna i oljan. Pressa lätt med stekspaden precis när fisken är lagd i pannan så att den häller sig platt. Servera med skocka, äpple och rapsoljedressing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".