Dill- och vitlöksstekt lamm med rostade persiljerötter, citron- och gurksallad

Stefan Eriksson, årets kock 2005, gästkock i Meny

4 port

1 kg lammstek, urbenad och uppbunden
1 knippe dill
10 vitlöksklyftor
50 g smör, ekologiskt
800 g persiljerot
3 msk olivolja
5 vitlöksklyftor
1 gurka
1 msk citronsaft från kravcitron
1 tsk citronskal från kravcitron
2 msk salladslök eller gräslök
2 msk olivolja
havssalt
nymald svartpeppar


Krydda lammsteken med salt och peppar. Bryn ordentligt runtom med krossade vitlöksklyftor, baka klart i ugn på 100 grader tills innertemperaturen når 58 grader. Finhacka dillen (rikligt) och rulla steken i dillhacket. Obs! ska täcka hela steken. Låt vila i 20 minuter. Skrubba persiljerötterna, skär av ändarna och dela på längden till långa stavar. Blanda med olja, vitlöksklyftor, salt och peppar. Rosta i ugn på 200 grader tills de är mjuka, smaka av med ev. mera salt och peppar. Skala gurkan, kärna ur och skär i små tärningar. Blanda upp med citronsaft, skal, lök och olivolja. Smaksätt med salt och peppar. Skär upp lammsteken, salta och peppra på skivorna. Servera med persiljerötterna och gurksalladen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".