Sushiris

Sushikock Joakim Lundblad

ca 1 kg färdigt sushiris:
5 dl Japanskt rundkornigt ris
3 dl vatten att koka riset i
1¾ dl sushisu
vatten att skölja och tvätta riset i

Skölj och tvätta riset noga i kallt vatten ca 20 minuter. Låt sedan stå och svälla i kylen över natten (eller minst 2 timmar). Nu har riset svällt till en mängd av ca 8 dl. Häll försiktigt över riset i en riskokare och slå över vattnet, tryck på knappen och efter ca 20 minuter är riset färdigkokt. Lyft ej på locket utan låt det stå ytterligare 20 minuter och dra till sig all ånga som har bildats. Har man ingen tryckkokare kan man koka upp riset med vattnet hastigt i en tjockbottnad kastrull med tättslutande lock. Flytta över kastrullen till en platta som står på lägsta temperaturen och låt stå i 20 minuter. Ställ kastrullen åt sidan och låt vila ytterligare 20 minuter utan att lyfta på locket. Nu är riset klart för att blandas med sushisu. Häll riset i ett kärl (helst av trä) och häll över sushisu och blanda försiktigt med en sushispade eller en slickepott så att riskornen inte spricker. Tanken med detta är att man nu smaksätter det klibbiga riset med vätskan och då faller riskornen isär och får ett lager med sushisu omkring sig. De kan dra åt sig detta för att efter en liten stund börja klibba ihop igen då de är klara att användas.      

Sushi-su
drygt 3 dl:
2 dl risvinäger
1,25 dl socker
2½ task salt
1 cm² konbu

Börja med att torka av konbubladet med en fuktig trasa. Blanda sedan alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och sätt på medelvärme. Värm upp sakta och rör om i botten under tiden tills sockret har löst sig. Precis innan det börjar koka ska man ta bort konbubladet, det blir förstört och smakar beskt om det får koka. Den här sushi-sun kan försvaras länge i kylen om den ligger i ett tättslutande kärl. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".