Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Norimaki med saffransmarinerad gädda

Sushikock Joakim Lundblad

1 rulle: 10-12 skivor
170 g sushiris
1 noriblad
2 krm wasabi
35 g gädda i stavform
30 g gurka i stavform
30 g kokt morot i stavform
10 gräslöksstrån
1 knivsudd saffran
½ dl saké
½ msk finhackad schalottenlök
1 msk matolja
½ tsk sesamolja
salt och peppar  

Svetta schalottenlöken i en kastrull, häll över saffran och saké, koka ner till hälften. Låt svalna och tillsätt oljorna. Smaka av med salt och peppar. Låt gäddan marinera i detta minst 2 timmar, gärna över natten. Lägg noribladet på bambumattan med den blanka sidan ner, ränderna i noribladet ska ligga längs med snörningen i bambumattan. Fördela ut riset med fingertopparna (som måste vara lätt fuktiga) ända ut i kanterna, förutom upptill där man sparar en rand på ca 3 cm. Detta är till för att kunna ”limma” ihop rullen. Gör en sträng med wasabin mot riset och lägg dit gäddan, moroten och gurkan. Garnera med gräslöken så att det sticker ut på varsin sida om noribladet. Rulla nu ihop rullen med hjälp utav bambumattan tills man kommer dit riset slutar. Fukta med lite vatten där vi lämnade tomt med ris på noribladet. Rulla vidare tills noribladet fastnar på norirullen. Pressa nu lagom mycket över hela rullen med hjälp av mattan så att vi får den önskade formen till rullen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".