Tempurafriterade grönsaker

Sushikock Joakim Lundblad

3 port
Grönsaker:
12 mellanstora ostronskivlingar
½ röd paprika
½ gul paprika
bladpersilja
½ zucchini
2 l frityrolja

Sesamdressing:
0,75 tsk sesamolja
2 msk risvinäger
½ msk socker
½ tsk alt
juicen av en halv pressad citron
rivet skal av en halv citron
5 msk kikkomansoja 

Blanda tempuramixen enligt receptet på förpackningen eller gör din egen frityrsmet! 

Frityrsmet:
2 dl vetemjöl
1 äggula
3 dl isvatten

Servering: Ett stort fat, ett vitt papper och tre droppskålar som rymmer ca 1 dl i volym.

Blanda ihop alla ingredienser till dressingen och låt den stå och dra i 30 minuter. Skär paprikorna i 2 cm breda strimlor. Skär zucchinin i stora puckar och skär sedan längs med den gröna yttre delen i lagom stora bitar, ca 5 mm tjocka och lämna det vita innanmätet. Hetta upp oljan till 175º i en tjockbottnad kastrull. Blanda ihop ägg och vetemjöl till frityrsmeten med hjälp av två ätpinnar men vispa inte. Tillsätt vattnet, det gör inget om det blir klumpar i smeten det gör bara att grönsakerna blir extra frasiga. Mjöla grönsakerna och svampen lätt i vetemjöl och doppa direkt i smeten. Tänk på att frityrsmeten ska vara kall. När ytan på grönsakerna är frasig är de färdiga. Häll upp såsen i doppskålarna. Lägg papperet på fatet och lägg upp grönsakerna efter hand som de är färdigfriterade. Servera direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".