Gyu don - Biff med ris

Sushikock Joakim Lundblad

3 port
300 g biff
2 mellanstora gula lökar
9 dl kokt ris

Buljongen:
3 dl dashibuljong
1 dl kikkomansoja
1½ msk sake
2 msk ingefärsjuice
1 dl socker
salt och svartpeppar

Redning:
1 msk maizenamjöl
1 msk vatten

Servering: 3 portionsskålar med höga kanter som rymmer ca 5 dl i volym

Börja med såsen. Koka upp dashi, soja, sake, socker och ingefärsjuice. Blanda maizenamjöl med vatten och häll redningen i såsen och rör runt. Dra kastrullen från spisen när såsen har en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Skiva biffen i tunna skivor. Skala och skiva löken i grova skivor. Börja med att steka köttet hastigt i en varm stekpanna, lyft det åt sidan och stek sedan löken tills den blir gyllenbrun. Lägg ner köttet och löken i såsen och låt det koka upp. Fördela det nykokta riset jämnt mellan skålarna. Toppa med sås och biff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".