Olika sorters dashi

Sushikock Joakim Lundblad

Originaldashi
1 l vatten
10 cm konbu
en stor näve bonitoblad (15 g)

Slå vattnet över konbun och värm sakta detta. Lyft bort bladet innan det börjar koka, så att buljongen inte blir besk. Lägg bonitobladen i buljongen och låt det sakta (ca 15 minuter) sjunka till botten av kastrullen. Sila sedan av dashibuljongen genom en handduk eller ett kaffefilter. 

Dashi snabb & bra
1 l vatten
10 cm konbu
1 fiskbuljongtärning 

Slå vattnet över konbubladet och tärningen. Värm sakta. Lyft bort konbubladet innan det börjar koka så buljongen inte blir besk. Sila av. 

Dashi vegetarisk
1 l vatten
1 svampbuljongtärning
10 cm konbu
5 shitakesvampar
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 morot
1 blekselleristjälk 

Skiva ner grönsakerna och svampen, lägg i en kastrull tillsammans med konbubladet och tärningen. Slå på kallt vatten och låt det sakta koka upp. Lyft upp bladet ur buljongen innan det kokar upp så buljongen inte blir besk. Låt sjuda ca 15 minuter. Lyft kastrullen av spisen och lägg tillbaka konbubladet. Låt dra i 30 minuter. Sila av.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".