Fläskrulader

Pelle Johansson, januari 2005

4 port

800 g fläskkotlettrad, benfri
salt
peppar
75 g Allerum- eller prästost
3 skivor bacon
2 msk olja
1 äpple, klyftat

Äppelgräddsås:
½ gul lök
1 morot
1 dl äppelcidervinäger
1 köttbuljongtärning
3 dl vatten
2 msk koncentrerad äppeljuice
2 dl grädde
salt
peppar 

Fläsk, äpplen och gräddsås. En barnvänlig rätt med fötterna i den skånska myllan. Gott, såklart, som allt annat därifrån. Massa kul att göra för barnen, lite som att klippa och klistra fast istället för piprensare och toarullar får man leka med spett och kotlettrader.

Skär kotlettraden i 8 skivor. Lägg plastfilm både under och över köttskivorna och banka ut dem med t.ex. knuten hand tills de är ca 3 cm tjocka. Lägg köttskivorna bredvid varandra på en skärbräda. Salta och peppra dem på ovansidan. Lägg på osten skuren i stavar och baconskivorna klippta i bitar. Vik in ca 1 cm kött på sidorna och rulla ihop. Trä ruladerna två och två på spett. Stick helst två spett parallellt genom ruladerna, då rullar de inte runt när de vänds. Hett upp oljan i en stekpanna. Stek spetten ca 5 minuter på varje sida. Ta upp spetten.

Sås:
Skala och hacka lök och morot. Dela, kärna ur och skär äpplet i klyftor. Lägg i löken och moroten i pannan och fräs ca 3 minuter. Rör om då och då. Tillsätt äppelcidervinäger och reducera (koka ihop) tills ca hälften återstår. Smula ner buljongtärning, tillsätt vatten och koka 5 minuter. Tillsätt äppeljuice och grädde, koka 2-3 minuter. Lägg fläskruladerna och äppelklyftorna i såsen. Koka under lock ca 10 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".