Gästkock: Pelle Johansson

Raggmunk

Pelle Johansson, januari 2005

4 port

1 ägg
½ dl vatten
8-10 medelstora potatisar
½-1 tsk salt
rapsolja till stekning

Ev. garnering: persilja

Man måste inte äta fläsk till, den är lika god med bara lingonsylt eller löjrom. Eller varför inte som en rustikare våffla, med grädde och sylt. Vispa ihop ägg och vatten. Skala potatisen. Riv den fint, gärna i matberedare. Blanda genast det rivna med äggvispet och saltet. Hetta upp oljan i en stekpanna. Grädda smeten som stora plättar: Lägg i 3 klickar smet åt gången, knappt ½ dl smet per raggmunk. Bred ut smeten så att raggmunkarna blir tunna och frasiga i kanterna. Stek dem ljust guldbruna på båda sidor, eller grädda smeten som tunna pannkakor (knappt 1 dl smet per pannkaka). Garnera med persiljan. Servera med rimmat knaperstekt fläsk och rårörda lingon.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".