1 av 2
2 av 2

Gazpacho

Gästkock Cecilia Magnusson

4 portioner
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 st röda paprikor
1 st gurka
1 burk hela tomater, 400 g
2 dl tomatjuice
8 dl kall grönsaksbuljong (8 dl vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar eller 3 msk koncentrerad grönsaksfond)
tabasco
saften av en halv citron
salt och svartpeppar
1 msk olja
2 tomater
1 paprika
10 cm gurka
4 skivor bondbröd
Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Fräs löken i lite olivolja ett par minuter utan att den tar färg, låt löken svalna.
Skölj och ansa paprikorna, skär i mindre bitar. Skala och kärna ur gurkan, skär i mindre bitar. Mixa lök, paprika och gurka med burktomaterna och tomatjuicen i en mixerkanna eller matberedare. Späd med grönsaksbuljongen till önskad soppkonsistens. Smaksätt soppan med tabasco, citronsaft och smaka av med salt och peppar, rör i olivoljan. Kyl soppan väl.
Skär tomat, paprika och gurka i små tärningar och lägg upp dem var för sig på ett fat eller i små skålar. Skär brödet i tärningar eller stavar och rosta det i torr het stekpanna.
Servera den iskalla soppan tillsammans med grönsakstärningar och brödkrutonger, som var och en kan toppa sin soppa med. Mager, fräsch vitaminkick som passar utmärkt till lunch heta sommardagar. Även gott som start på grillfesten, servera gärna i kylda glas som en aptitretare under tiden ni grillar.

Energi 152 kcal, Fett 5,4 g

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".