Ljummen lax med krämig mangodressing

I Meny vecka 8 2009

2 bitar lax á ca 250 g från mittbiten, s.k. laxloin
4 msk salt + 2 msk socker
nymalen vitpeppar

Gnid in laxbitarna i salt- och sockerblandningen, täck av och låt stå och rimma över natten. Ta upp bitarna, torka av dem och halstra dem runt om i en mycket het panna med bara några droppar olja i. Det ska gå mycket fort, så laxen inte får denna vita rand, utan bara den fina halstringsytan, peppra ordentligt med nymalen vitpeppar och bred den krämiga mangodressingen över. Skala och skär den lite omogna mangofrukten i lövtunna skivor, så tunt du kan (använd gärna en skärmaskin om du har eller en mandolin). Placera laxen på tallriken och bred gärna mera mangodressing över och täck sedan med den tunnskurna mangon. Avsluta med att strö över av chili- socker- saltblandningen.

Krämig mangodressing:
1 stor omogen mango
saft och skal från 1 limefrukt
1 citrongräs
½-1 röd chilifrukt bedöms efter styrkan (urkärnad)
3 msk risvinäger eller vit balsamico
½ dl fläderblomssaft (koncentrerad)
salt
1 kvist citronverbena eller 2 kvistar citronmeliss
1 msk färsk riven ingefära
½-1 dl raps eller solrosolja (inte kallpressad rapsolja)

Skala och skär loss fruktköttet från mangokärnan. Banka sönder citrongräset och skär det i mindre bitar. Riv av skalet på den väl tvättade limefrukten och pressa ur saften. Kärna ur chilifrukten och skär i mindre bitar. Repa av bladen från citronverbenan eller citronmelissen. Lägg nu ner allt detta och ingefäran i en mixer eller mixerglas om du använder mixerstav. Kör igång och mata långsamt ner vinägern, flädersaften och oljan. Smaka av med salt. Nu ska det ha blivit en alldeles krämig dressing som man kan tro att det finns majonnäs i! Det är den omogna mangon som har så mycket bindande ämnen. Låt dressingen stå några timmar, gärna över natten och sila sedan av, så grova trådar från citrongräset kommer bort.

Chili socker- salt:
2 msk socker
4 msk salt
1 urkärnad röd chilifrukt

Skär chilifrukten i mindre bitar och lägg allting i matberedaren, kör tills det blivit fin fördelat och har blivit lätt orangerött i färgen. Lägg i en burk med lock och förvara kalt. Pröva en gång att mixa med lite gröna örter!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".