Choucroute på kålrot och omogen mango med baconlindad kycklinglårfilé

I Meny vecka 8 2009

Choucroute:
300 g kålrot (skalad)
1 stor omogen mango (skalad och urkärnad)
2 msk vitvinsvinäger
½ stor silverlök eller 1 liten
1-2 msk repad och hackad citrontimjan
1 färskt lagerblad
ca 2 dl hönsbuljong
½ citron (rivet skal och saft)
½-1 msk fint riven färsk ingefära
smör
rårörsocker

Skär kålroten och mangon i fina strimlor, gärna med mandolin eller skär dem först i tunna skivor och sedan i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en bunke och blanda dem med 1 msk salt, 2 msk vitvinsvinäger samt 1 msk hackad citrontimjan. Täck av och ställ kallt i några timmar, helst över natten. Ta fram kålrotsblandningen, Skala och hacka silverlöken i små tärningar. Smält lite smör i en gryta eller traktörpanna och fräs först silverlöken ca 5 minuter däri utan att det tar färg. Tillsätt sedan kålrots- och mangoblandningen och låt det fräsa med några minuter, även här ingen färg. Tillsätt citronsaften, lagerbladet samt hönsbuljongen, sänk värmen och låt det bräsera i ca 10-15 minuter. Ev. kan man behöva tillsätta lite mer buljong. När kålroten börjar bli mör men ändå har lite spänst kvar är det dags att smaka av med lite rårörsocker, mera citrontimjan och citronskalet och ingefäran. Känn efter om syran känns behaglig! Red av spadet som bildats med en klick kallt smör.

Baconlindad kycklinglårfilé:
8 urbenade kycklinglårfiléer
100 g lagrad grevé i bit
malen eller stött kummin
8 skivor bacon

Lägg kycklingfiléerna på arbetsbänken och klappa upp dem, ev. kan man panka till dem en aning så de blir lite tunnare. Salta, peppra samt lägg en bit av grevéosten i mitten, strö över lite malen kummin och rulla ihop som en rullad. Linda slutligen in rulladen i bacon. Bryn rulladerna runt om i lite olja och sätt in dem sedan i 175° varm ugn i ca 10-15 minuter, kolla att innertemperaturen har nått ca 65° då är de färdiga. Servera rulladerna på den pikanta kålrotssurkålen (så kallad choucroute på franska). Servera gärna en god potatispuré därtill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".