Gammaldags citronpudding med exotisk fruktsallad

I Meny vecka 8 2009

2 ägg
50 g smör (rumsvarmt)
1 citron (fint rivet skal och saft)
120 g strösocker
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk

Sätt ugnen på 175°. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa smör, citronskal och strösocker skummigt och vispa sedan ner äggulorna en i taget. Arbeta in mjölet lite varsamt och fortsätt sedan med mjölken lite i omgångar och sedan citronsaften, obs. att smeten flyter ut lite grann, det gör inget! Vispa äggvitorna med en nypa salt till ett elastiskt skum, alltså inte för hårt. Arbeta ner äggvitan i smeten, gör det med varsam hand, men använd gärna en ballongvisp till det. Smeten ska kännas lite luftig när äggvitan har kommit in. Smörj portionsformarna lite lätt och fyll i smeten men inte ända upp för att smeten sufflérar en aning. Ställ formarna i en ugnssäker form, då gärna med lite vatten i botten. Grädda dem i ca 15 minuter eller tills smeten har stenad och fått lite färg. Servera puddingen varm med en god exotisk fruktsallad eller bär och gärna en klick vaniljyoghurt på toppen. Jag förstärker gärna citronsmaken genom att jag strör över citrussocker strax innan jag serverar puddingen.

Gör citrussockret så här:
¾ dl strösocker
rivet skal av:
1 limefrukt
½ apelsin
½ citron
några kvistar färsk mynta, citronmeliss eller basilika

Blanda ihop sockret med det rivna citrusskalet samt de hackade örterna. Mosa eller gnid ihop det hela tills det börjar dofta härligt, då har de eteriska oljorna trängt fram och smaksatt sockret. Aromatisera gärna uppskurna exotiska frukter med detta socker och servera till puddingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".