Blodapelsinbräserad endiver

I Meny vecka 8 2009

Det här receptet passar mycket bra som tillbehör till fläskkött, lammkött eller som den är med en bit get- eller mögelost över.

4 endiver
2 msk smör
2 msk råsocker
1 blodapelsin, pressad saft och ½ tsk rivet skal
pressad saft från ½ citron
3 msk vatten
ev. 1 tsk flytande honung

Dela endiven i halvor på längden. Ta bort fula blad, skär av en bit av rotstocken. Hetta upp en traktörpanna eller en lite djupare stekpanna med smör och bryn endiven runt om, salta lite lätt. Strö över sockret när endiven börjar få lite färg. Låt sockret bli lite brunt, vänd endiven så smörkaramellen lägger sig runt om, se upp att det inte blir bränt. Ta bort pannan från värmen och häll på apelsinsaft, citronsaft, lite fint rivet apelsinskal och vatten. Sätt tillbaka pannan på plattan, sänk värmen, lägg på locket på glänt och låt det hela bräsera i ca 10-12 minuter. När endiven är klar är den mjuk, med en liten kärna kvar, känn efter med en sticka. Vätskan ska ha kokat in och endiven ska vara blank. Ringla gärna över lite honung, det är gott. Rosmarin är en fin ört att aromatisera endiven med, lägg då bara ner några få kvistar färsk rosmarin och låt den bräsera med.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".