Recept på semlor

Lätta semlor
I Meny vecka 9 2006

Poängen med semlor är egentligen att de ska vara riktiga kaloribomber så att vi står oss över fastan, men nu när det är sällsynt att vi ägnar oss åt sådan späkning skadar det inte att prova en energisnål variant. Bullarna blir så luftiga och goda att det knappt känns som en uppoffring att äta ”smalmat”. 

12 medelstora semlor
25 g jäst
2½ dl lättmjölk
1 dl kesella lätt
½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk malen eller stött
kardemumma
420 g (7 dl) vetemjöl
eller vetemjöl, special
1 msk rumsvarmt smör eller margarin
ägg till pensling
flagad mandel till dekor

Fyllning:
1 dl sötmandel
2 msk strösocker
1 dl kesella lätt
3 dl mellangrädde eller
vaniljvisp

Smula ner jästen i en degbunke, ljumma upp mjölken och slå den över jästen. Tillsätt även kesellan. Blanda socker salt, kardemumma och mjöl och rör ner i degvätskan tillsammans med smöret. Knåda ihop till en deg och arbeta degen ordentligt, antingen ca 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 30-40 minuter. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem jämt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i ca 30 minuter. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10-12 minuter. Låt svalna. Hacka eller mixa mandeln till fyllningen fint. Skär ett lock av bullarna och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med mandel, strösocker och kesella och blanda ihop till en tjock massa. Fyll massan åter i bullarna. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och ät med gott samvete!   

Chokladsemlor
I Meny vecka 9 2006

Choklad och kaffe är en oslagbar kombination och i form av en semla blir det ännu godare!

12 medelstora semlor
75 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
390 g (6½ dl vetemjöl) eller vetemjöl special
¾ dl strösocker
ev. ägg till pensling

Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl starkt avsvalnat kaffe

Chokladgrädde:
3½ dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
kakao till pudring

Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp. Mät upp och blanda vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken. Tillsätt även strösocker och arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, antingen ca 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter. Pensla ev. bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen på 200º i 10-12 minuter. Låt svalna. Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen ganska fint. Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa. Fyll blandningen åter i bullarna. Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket, pudra med kakao och njut!


Saffranssemlor med lingongrädde
I Meny vecka 9 2006

Det är lätt att tro att saffranssemlor är ett trendigt försök att piffa upp fettisdagsbullarna, men semlor kryddade med saffran förekom redan för ett par hundra år sedan. Trevligt nog börjar det bli populärt igen, så nu har alla semmelfantaster en ursäkt att tjuvstarta redan till jul. 

12 medelstora semlor

75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
½ g saffran, 1 pkt
1 dl strösocker
125 g (drygt 1 dl)
kesella lätt
1 ägg
½ tsk salt
480 g (8 dl) vetemjöl
eller vetemjöl special
ägg till pensling

Fyllning:
200 g mandelmassa
¾ dl mjölk
 
Lingongrädde:
3½ dl mandelmassa
1½ dl lingonsylt
florsocker till pudring


Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma den lite. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel och rör ner i degspadet. Tillsätt även kesella, ägg, resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen ordentligt, ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen på 200º tills de blivit gyllenbruna. Det tar 10-12 minuter. Låt svalna. Skär ett litet lock av varje bulle och riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt lite mjölk för att få en tjock smet. Fördela smeten i de urgröpta bullarna. Vispa grädden, blanda ner lingonsylten och spritsa eller lägg en klick lingongrädde på varje bulle. Stansa ut stjärnformar ur locken med ett pepparkaksmått. Lägg stjärnorna på grädden och pudra med florsocker.    


Klassiska semlor
I Meny vecka 9 2006

Gör en stor sats semlor och frys in det som blir över så har du semmelbullar för hela säsongen. Hembakade semlor har många fördelar: hemmet doftar underbart nybakat, det är ekonomiskt jämfört med att köpa dyra kondissemlor och det är lätt att anpassa semlans storlek alltefter aptit. Gör mellanstora semlor eller minisemlor och en stor semmeltårta. 

24 medelstora semlor eller 1 stor semmeltårta och 60 minisemlor

150 g smör

5 dl mjölk
50 g jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk malen eller stött
kardemumma
840 g (14 dl) vetemjöl
eller vetemjöl special
ägg till pensling

Fyllning till 24 medelstora semlor:
400 g mandelmassa
ev. 1½ dl mjölk
6-7 dl vispgrädde


Fyllning till 1 semmeltårta och 60 g minisemlor:
400 g mandelmassa
2 dl kesella vanilj
6-7 dl vispgrädde
florsocker till pudring

Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen ca 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 24 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Den som vill göra semmeltårta och minisemlor delar degen i 2 bitar och formar den ena till en enda stor bulle. Platta till bullen lite och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Dela resten av degen i 60 små bitar och rulla dem till runda små bullar. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (ex. ovanpå spisen) i minst 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen på 200º tills de blivit gyllenbruna. Mellanstora bullar bakas i ca 10-12 minuter, minisemlor 8-10 minuter och semletårtan bakas i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.  Skär ett litet lock av de mellanstora bullarna och gör en fyllning. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken, lite i taget, för att få en tjock smet. Fördela massan i de urgröpta bullarna. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker. 

Wienersemlor med kardemummadoftande mandelgrädde
I Meny vecka 9 2006

Att göra wienerbrödsdeg hemma är lite besvärligt, så för oss som har en tendens att bli akut semmelsugna är fryst smördeg ett utmärkt alternativ. De frasiga bakelserna fylls sedan med kardemummadoftande mandelgrädde. Kesella vanilj i grädden gör fyllningen underbart god och lite mindre mäktig. 

10 styck

1 pkt fryst smördeg, 425 g

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1½ dl kesella vanilj
1 tsk malen el. stött kardemumma
100 g mandelmassa
florsocker till pudring
 

Låt smördegen tina i ca 20 minuter och ta ut runda bakelser med ett kakmått, ca 8 cm i diameter. Den som inte har ett passande kakmått kan använda den vassa kanten av en öppnad och rengjord konservburk. Lägg smördegskakorna jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda smördegsbakelserna på 200º i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna helt. Vispa grädden luftig tillsammans med kesella vanilj och kardemumma. Riv mandelmassan fint och vänd ner i grädden. Skär ett lock av smördegsbakelserna och fyll dem med vaniljgrädden. Sätt tillbaka locket och pudra med florsocker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".