Nilssons Gammeldags semlor

Nilssons Gammeldags semlor

I Meny vecka 8 2009

Ett klassiskt recept från bagarna på Nilssons konditori i Oskarshamn.

Nästan alla recept i ett bageri står i gram därför rekommenderas en köksvåg till detta recept).

Vetedeg: ca 15 semlor

200 g vatten
15 g jäst
240 g vetemjöl  

Lös jästen i vattnet blanda i mjölet låt stå i ca 30 minuter.  

1 tsk kardemumma
80 g smör
80 g socker
1 krm salt
220 g vetemjöl
10 g surdeg av vete (går att utelämna)
20 g jäst 

Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en smidig deg. Dela sedan upp degen i femton lika stora bitar och forma dem runda Låt dem jäsa under fuktad duk tills de är tre till fyra gånger så stora som de var innan jäsning. Baka av i ugnen på 200 grader i ca sex till åtta minuter tänk på att värmen kan variera i olika ugnar och att baket då kan ta lite olika lång tid.  

Fyllning:
inkråmet från bullarna (eller om du fått några mindre fina bullar kan du ta dem)
vispad grädde ca 200 g
mandelmassa ca 200 g
mjölk (späd med mjölk tills fyllningen blir smidig)

Skär av toppen på semlan. Fyll med fyllning, på med grädden. Sätt locket ovanpå grädden. Florsockra. 

Lycka till
önskar alla bagare på Nilssons konditori i Oskarshamn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".