Wok

Gästkock Cecilia Magnusson

6 portioner

ca 300 g vitkål eller kinakål
2 morötter
2 små rödlökar
1 paprika
ca 200 g broccoli
1 msk matolja tex raps
eller majs
2 msk rostade sesamfrön

Woksås:
1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk sweet chilisås
2 msk Ketjap manis
2 msk japansk soya
2 msk sesamolja

Förslag på smaksättningar ca 300–400 g strimlad kyckling, fläskfilé, biff, laxfilé eller annan fast fiskfilé, skalade räkor, musslor, kräftstjärtar eller tofu Strimla kålen fint, skala morötterna och skär i tunna sneda halvmånar. Skär den skalade rödlöken i klyftor och strimla paprikan. Dela broccolin i små buketter. Blanda samman alla ingredienser till woksåsen. Hetta upp en wokpanna och häll i matoljan.
Lägg i vitkålen och morötterna, stek en stund på hög värme, tillsätt sedan resten av grönsakerna. (Tillsätt någon av de föreslagna smaksättningarna om så önskas. Tänk på att fisk och skaldjur behöver väldigt kort tillagningstid, så lägg inte i dem förrän på slutet.) Låt allt steka tills grönsakerna börjar bli mjuka. Smaksätt med woksås efter tycke och smak, låt allt puttra i ett par minuter, tänk på att grönsakerna ska vara lite krispiga. Strö över sesamfrön och servera omedelbart.


Energi 130 kcal, Fett 8,3 g

+ 100 g kycklingfilé: Energi 105 kcal, Fett 1,2 g
+ 100 g biff: Energi 116 kcal, Fett 3,0 g
+ 100 g fläskfilé: Energi 107 kcal, Fett 2,6 g
+ 100 g laxfilé: Energi 181 kcal, Fett 12,0 g
+ 100 g räkor: Energi 99 kcal, Fett 1,0 g
+ 100 g tofu: Energi 47 kcal, Fett 2,5 g

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".